Olijfolie

Waar komt onze lekkere olijfolie vandaan?

De olijven voor deze overheerlijke olijfolie, die te koop is in onze winkel, komen uit het dorpje Amfithea. Amfithea ligt in de beroemde olijven olijfolieregio rond de havenstad Kalamata in het zuidwesten van de Peloponessos.

Van een kleine boomgaard van slechts 11 olijfbomen worden de olijven aan het einde van het jaar, met grote zorg geoogst.

 

 

olijfolieDe takken met olijven worden uit de bomen geknipt. Handmatig worden nu de olijven van de takken gehaald en verzameld.

Olijven die van de boom gevallen zijn, worden niet gebruikt, deze zijn te rijp. De moderne schudmachines, die de boom schudden waarna de vruchten vanzelf vallen, worden bij deze oudere olijfbomen niet gebruikt daar de wortels van deze oude bomen zouden kunnen beschadigen.

 

Omdat olijven na het plukken snel olijfoliebeginnen te fermenteren, moeten ze zo snel mogelijk verwerkt worden. In een aantal processtappen worden takjes en blaadjes verwijderd en de olijven worden gewassen en gemalen tot een pasta.

 


olijfolieDe pasta wordt gekneed en geperst, vroeger met een vijzelpers, tegenwoordig hydraulisch onder grote druk tot 400 bar. Het olie-watermengsel uit de pers wordt gescheiden in een centrifuge. Hoewel dit de koude persing wordt genoemd, wordt de pasta iets verwarmd door de wrijving maar hierdoor kan de olie gemakkelijker uit de pasta komen. De warmte mag echter niet boven de 28°C komen, om te voorkomen dat de chemische samenstelling van de olie verandert. Dit geldt ook voor de olie nadat hij in de fles zit.
De eerste persing geeft een opbrengst van ongeveer 10-20% olie bij ±15°C, dat wil zeggen voor 1 liter olijfolie is 5-10 kilo olijven nodig.

Aan het einde van dit proces, hebben wij de heerlijke eerste pers Kalamata olijfolie voor u. Wij gebruiken nooit de olie die naderhand nog wordt geproduceerd omdat die van mindere kwaliteit is. Alleen de beste olijfolie gaat mee voor de verkoop. U kunt deze olijfolie in onze winkel bestellen. Laat u het smaken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *